13 February 2014

Επίσκεψη Γιώργου Θεοφάνους στην ομάδα BeatBullying του Γυμνασίου Ύψωνα στα πλαίσια του προγράμματος Ευ Ζην.

Επίσκεψη του πρέσβη καλής θελήσεως του οργανισμού μας κ. Γιώργου Θεοφάνους στο Γυμνάσιο Ύψωνα στη Λεμεσό, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης της Ομάδας Υποστήριξης Συνομηλίκων κατά του σχολικού εκφοβισμού που διεξάγεται στα πλαίσια της εκστρατείας Beat Bullying Cyprus του οργανισμού.

Στις 06 Φεβρουαρίου 2014 και κατά την διάρκεια του πέμπτου βιωματικού εργαστηρίου εκπαίδευσης, με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό (bullying), της ομάδας των 14 μαθητών Α και Β Γυμνασίου επισκέφθηκε το σχολείο ο πρεσβευτής της εκστρατείας του BeatBullyingCyprus του οργανισμού HopeforChildren, κύριος  Γιώργος Θεοφάνους.

Σκοπός της επίσκεψης του κύριου Θεοφάνους ήταν η γνωριμία του με τα παιδιά που εμπλέκονται στο πρόγραμμα και η συμβολή του στην εκπαίδευση της ομάδας. Η επίσκεψη διήρκησε από τις 13:35 -15:00 που είναι και ο καθορισμένος χρόνος εκπαίδευσης.

Η ομάδα εργάστηκε για την συνέχιση της υλοποίησης των στόχων εφαρμογής μιάς ολιστικής προσέγγισης για πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού, η οποία περιλαμβάνει την ενεργό εμπλοκή των παιδιών ως διαμεσολαβητές χειρισμού των περιστατικών bullying. Η ομάδα εργάζεται για την δημιουργία πολιτικής χειρισμού των περιστατικών, μέσω της διαμεσολάβησης, καθοδήγησης και εκπαίδευσης των συνομηλίκων τους,  που να είναι βασισμένη στην διεθνή βιβλιογραφία με την βοήθεια του εκπαιδευτή τους , κύριο Νίκο Σώζο, καθηγητή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου.

Η προσέγγιση που ακολουθεί η ομάδα προσανατολίζεται στην δημιουργία πρωτοκόλλου χειρισμού των περιστατικών πουθα γίνεται κυρίως (αλλά όχι μόνο) μέσα από την παρατήρηση προτύπων και περιλαμβάνει την εκπαίδευση προτύπων, την ενημέρωση γονέων και εκπαιδευτικών και την ενημέρωση της κοινότητας μέσω των ΜΜΕ.

Τα παιδιά της ομάδας έκαναν διάφορες ερωτήσεις στον κύρο Θεοφάνους υπο τύπο συνέντευξης, στις οποίες απάντησε με πολύ ειλικρίνεια και αγάπη,μιλώντας στα παιδιά ως μουσικός αλλά και ως πατέρας.

Μαθητής/τρια:

«Θα ήθελα αρχικά να ρωτήσω τι σας έκανε να ασχοληθείτε με την εκστρατεία BeatBullying;»

Θεοφάνους:

«Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που υπήρχε στα σχολεία από πάντα. Είμαι πατέρας τεσσάρων παιδιών και γνωρίζω πως είναι η μαθητική ζωή, αλλά και πέρα απο αυτό δεν διστάζω να σας παραδεκτώ οτι και εγώ υπήρξα θύμα σχολικού εκφοβισμού σαν μαθητής. Θυμάμαι ότι με κορόιδευαν οι συμμαθητές μου επειδή η μόνη μου ασχολία και πάθος ήταν η μουσική και συνεπώς, συναναστρεφόμουν περισσότερο με τα παιδιά της χορωδίας, που τύγχανε να ήταν κορίτσια, και δεν εμπλεκόμουν με αθλητικές δραστηριότητες όπως έκαναν τα αγόρια της ηλικίας μου. Θυμάμαι χαρακτηριστικά να παίζω πιάνο σε μιά πρόβα/ γιορτή, δεν θυμάμαι ακριβώς, και να μου φωνάζει ένας συμμαθητής μου απο το παράθυρο «Τελείωνε ασε τα αυτά και έλα να παίξεις και εσυ μαζί μας…»,  χαρακτηρίζοντας με και με διάφορα επίθετα. Εμένα δεν με ενδιέφερε να ασχοληθώ με τίποτα άλλο, είχα θέσει κάποιους στόχους για εμένα και αυτό με βοήθησε γιατί αποφάσισα να αγνοήσω τα σχόλια του ενός και του άλλου και να συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπώ.»

Μαθητής/τρια:

«Τι θα συμβουλέυατε κάποιον να κάνει για να ξεπεράσει τον εκφοβισμό στο σχολείο;»

Θεοφάνους:

«Αυτό που πιστεύω είναι να θέτει κάποιος στόχους για τον εαυτό του και να τους ακολουθεί. Εγώ αυτό έκανα και με βοήθησε πολύ να επικεντρωθώ σε αυτό που με ευχαριστεί και κατα συνέπεια να αγνοώ τα πειράγματα ….»

Μαθητής/τρια:

«Πιστεύετε ότι μπορεί πραγματικά να αλλάξει συμπεριφορά κάποιος θύτης;»

Θεοφάνους:

«Θα σας πω ένα παράδειγμα για να απαντήσω στην ερώτηση σας. Δεν ξέρω αν γνωρίζετε το έργο ενός Ιάπωνα φωτογράφου, του οποίου το έργο είναι πολύ ενδιαφέρονεπειδή φωτογράφιζε τα μόρια του νερού μέσα από μικροσκόπιο. Βασικά ακούστε τι έκανε! Έπερνε μπουκάλια με νερό και τους έγραφε πάνω άσχημες λέξεις όπως «είσαι άσχημο», «είσαι κακό» κλπ ή έβαζε έντονη ανήσυχη μουσική στο νερό, και ακολούθως φωτογράφιζε τα μόρια του… Ε.. αυτό που πάθαιναν τα μόρια του νερού είναι πραγματικά ενδιαφέρον γιατί μέσα από τα αρνητικά ερεθίσματα παραμορφωνόταν, ενώ κανονικά είναι κάπως σαν εξάκτινα που θυμίζουν χιονονυφάδες… είναι πραγματικά πολύ όμορφα! Εννοείτε οτι αυτός ο Ιάπωνας φωτογράφος έκανε και το αντίθετο. Έπαιρνε μπουκάλια με νερό και έγραφε πάνω καλές λέξεις όπως «είσαι όμορφο», «είσαι καλό» κλπ και του έβαζε ήρεμη και γαλήνια μουσική …και πάλι το φωτογράφιζε. Οι εικόνες ήταν ακριβώς το αντίθετο! Είναι πραγματικά εκπληκτικό, πολύ ενδιαφέρον! Αυτό που διερωτούμαι είναι: αφού το σώμα μας αποτελείτε περίπου 70%  από νερό λέτε να μήν μας επηρεάζει το να ζούμε σε ένα περιβάλλον με αρνητικές επηρροές;»

Μαθητής/τρια:

«Πώς θα μπορούσατε εσείς ως καλλιτέχνης να βοηθήσετε στην προσπάθεια αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού;»

Θεοφάνους:

«Αυτό που θα μπορούσα να κάνω, και που μου είχε ξαναζητηθεί  και στο παρελθόν, ήταν να γράψω την μελωδία για κάποιο βίντεο… Αυτό που θα μπορούσαμε να κάναμε ίσως θα ήταν να γράψουν μαθητές τον στοίχο σε ένα τραγούδι μέσα απο τον οποίο να περνούν μυνήματα ενάντια στο bullying και εγώ να γράψω την μουσική. Ακόμα θα μπορούσαμε να το βάλουμε σαν διαγωνισμό στα σχολεία και ίσως να βοηθήσω παιδιά να το προχωρήσουν, δηλαδή  να το δουλέψουμε μετα σαν μια παραγωγή… Θα μπορούσαμε να κάνουμε κατι τέτοιο που να προέρχετε απο εσάς και εγώ θα σας βοηθήσω όσο μπορώ… Αυτό θα έκανα για εσάς!»

Μαθητής/τρια:

«Μας είπατε πριν λίγο ότι υπήρξατε θύμα bullying στο παρελθόν, πώς νιώσατε;»

Θεοφάνους:

«Άσχημα, σίγουρα. Δεν είναι κάτι ευχάριστο.»

Μαθητής/τρια:

«Ζήτε στην Ελλάδα και τα παιδιά σας πηγαίνουν σχολείο εκεί. Πιστεύετε ότι η οικονομική κρίση συμβάλλει αρνητικά/ χειροτερεύει το φαινόμενο αυτό στα σχολεία στην Ελλάδα;»

Θεοφάνους:

«Δεν μπορώ να το γνωρίζω αυτό αλλά ίσως το άγχος και η φόρτιση που νιώθει ο κόσμος εκεί να επηρεάζει, γιατί δημιουργείτε ένα γενικότερο αρνητικό κλίμα.»

Μαθητής/τρια:

«Πιστεύετε ότι μπορούμε να απαλλάξουμε τον κόσμο από το bullying;»

Θεοφάνους:

«Πιστεύω αλήθεια, με το χέρι στην καρδιά, ότι εσείς τα παιδιά μπορείτε να αλλάξετε τον κόσμο, όχι εμείς αλλά εσείς … Ναι, το πιστεύω πραγματικά αυτό.»

Κλείνοντας, η συγκεκριμένη συνάντηση έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές  να γνωρίσουν τον κύριο Θεοφάνους και να συζητήσουν μαζί του, καθώς και να θέσουν τις βάσεις για μια συνεργασία μεταξύ τους ούτως ώστε να προωθηθεί η εκστρατεία και να δοθεί δημοσιότητα στο φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού.

DSC_0243 DSC_0245 DSC_0247 DSC_0251 DSC_0253 DSC_0257 DSC_0264 DSC_0266